Senegal presenta una superfície de 196.722 km2.
Aquest es troba a l’extrem occidental del continent africà. Els seus límits es
situen al nord amb Mauritània, a l’est amb Mali, al sud amb Guinea i Guinea Bissau
i finalment a l’oest amb Gàmbia i l’oceà atlàntic. La seva capital és Dakar amb
550 km2, situada a l’extrem oest del país.
Senegal s’organitza territorialment en 14 regions:
Dakar, Diourbel, Fatick, Kaffrine, Kaolack, Kolda, Louga, Matam, Saint Louis,
Tambacounda, Thiès, Ziguinchor, Kédougou y Sédhiou.
Agafant de limitació la regió de Dakar, aquesta està
conformada per la següent organització:
En primera posició, la regió de Dakar s’organitza en
quatre departaments: Dakar, Pikine, Rufisque i Guédiawaye. Cada departament
esta estructurat en Districtes dels quals quatre formen part del departament de
Dakar (Almadies, Dakar Plateau, Gran Dakar, les parcel·les Assainies), només un
forma part de Guédiawaye conegut amb el mateix nom, tres més a Pikine
(Dagoudane, Niayes, Thiaroye) i finalment dos al Rufisque (Rufisque,
Sangalkam).
El clima és típicament tropical, destacant només dues
estacions: un primera estació seca que compren del mes de novembre a juny i una
darrera estació de pluges que compren els mesos de juliol a octubre. La latitud
tropical de Senegal provoca que les temperatures siguin generalment altres,
però aquestes presenten una certa variació en funció de l’estació i la
proximitat respecte el mar. Assolint els nivells mínims durant el mes de gener
i temperatures màximes durant la temporada de pluges.
La llengua oficial a Senegal és el francès. I
consecutivament destaquen 13 diferents dialectes (actualment existents), que
són: Wolof, Mandeng, Ouoli, Sérère, Diola, Sôce, Mandingue, Toucouleur, Peuhl,
Créol, Mandjack, Mancagne i finalment Balante. Dels quals molts d’ells
destaquen en que els seus orígens provenen de diferents regions del país. Pel
que fa el Wolof, es tracta de la llengua materna i del dialecte que predomina
per tot Senegal, però en canvi el Diola, hi regna en major proporció a la zona
de Casamance. Una característica a ressaltar del Diola és que dins d’aquest
dialecte existeixen moltes més variants. Resulta que hi ha diolas que són
completament diferents a d’altres. Malauradament aquest fet no resulta força
sostenible culturalment. I tot i que no es vulgui, moltes d’aquestes variants
de parla dins el Diola s’acabaran esvaint en el
transcurs de les generacions. Desprès a la zona de Ziguinchor
(Casamance) tindrien predominança els dialectes de Créol, Mandjack, Mancagne i
Balante. El sérère, un darrer dialecte a destacar, es concentraria
majoritàriament a les regions de Fatick i Thiès.
La població actualment volta els 13.600.000 habitants
i la capital, Dakar es troba en
2.682.000 habitants on el 50,1% son homes i el 49,9% dones, representant
així el 21% de la població total del país, considerant tal regió com la més
poblada del país.
Pel que fa a la religió, Senegal es tracta d’un estat
laic, on conviuen de forma pacífica diferents creences i religions. Destacant
que la majoria de la població (aproximadament el 89% de la població) és
musulmana i tant sols una petita part es cristiana. Fet que resultarà d’alt
grau d’ importància per comprendre
aspectes com les tradicions, comportaments i actituds dins el país.
Malauradament Senegal s’ha vist afectat econòmicament,
sent així un país que no ha valorat ni ha tret profit a la seva producció
interna i tots els productes originaris de la zona. Acomodant-se a la
introducció del mercat exterior i adoptant al mateix temps un concepte on tot
el que ve de fora és millor que el que es té com autòcton. És per aquest motiu
que Senegal, econòmicament s’ha vist limitat dins la seva producció autòctona,
i malgrat que resulta ser un país el qual disposa de molts diners,la seva
inversió econòmica només s’ha focalitzat en el mercat d’importació, agreujant
progressivament l’estabilitat d’autosuficiència i progrés econòmic del mateix
país. Destacant així com els països proveïdors: França, Regne Unit, China,
Nigeria, Països Baixos, Tailandia, Estats Units, India, Espanya, Costa de
Marfil (segons fonts proporcionades per l’agencia nacional d’estadística i
demografia de Senegal en el any 2010),
A Senegal hi regna el costum del "mercat de
canvi". D’entrada com a persona que vens de fora el fet de deixar
establerts i posar un valor fixe en el preus de qualsevol cosa que poses a la
venta es una forma d'assegurar-te que cobreixes tots els costos originats i que
obtens beneficis. Al mateix temps evites que no t’enredin ni com a venedor ni
com a client. I per tant, d’aquesta manera evitem problemes i disputes. Ja que
el que està fixe es queda fixe està, i no hi ha res més a parlar. Però
segur que mai ens hem preguntat que n’és de la persona que ens ven o bé de la
persona que ens compra... Com a molt, dius: "hola!!", "Què
voldria?", "vull això...", "Quant és?" i finalment
acabes amb un adéu súper sec... Sí, exacte. La veritat és que els occidentals
tenim massa pressa per fer les coses durant la nostra jornada laboral i
l'última cosa que fem, és precisament parar-nos a conèixer a la persona
que probablement just tenim al davant...
En allà he vist que el regateig és molt més que
comprar i vendre, en allà el regateig presenta un valor humà, es tracta d'un
moment que et permet relacionar amb l’altre persona, i així poder-la conèixer
molt més. S’estableix un petit vincle d’amistat amb un simple i senzill
joc.
Per exemple, imagina’t que vas a una de les paradetes
i vols comprar una peça de fruita. Aleshores demanes a quan te la posen però et
parteixen per un preu que no t’acaba de convèncer, i és quan dius que no
t’interessa i decideixes marxar. Però en canvi, els venedors no es poden
permetre quedar-se amb un simple adéu. És per això, que t'insisteixen en
quedar-te, et reclamen dient-te: "valeee!! aleshores per quan ho vols?
Diga’m tu que prefereixes?". Aparti d’aquell moment és quan comença a
obrir-se un nou cercle d’amistat ja que durant aquest temps de regateig és quan
finalment t'acabes quedant parlant i al final fins i tot pots acabar guanyant
una amistat.
El regateig, es tracta dons d’una forma estratègica
per conèixer a l’altre persona. Simplement podríem dir que es tractaria de
retenir a l’altra persona per poder intercanviar una conversació i poder-la
acabar de conèixer.
Malauradament, tot i que en el mateix país es cultiva,
aquesta producció acaba resultant sent mínima per tal de que pugui arribar a
alimentar a la totalitat del país..
Holanda també és un dels grans països importadors. En
aquest cas, s’encarrega d’importar la pastanaga, la patata, ceba blanca (Com a
detall rellevant de la ceba, voldria comentar que per la zona de Sant Louis
abans hi havia molta producció en ceba vermella, i al final Holanda li fa falta
poc per emprendre i dur a terme tot el cultiu de ceba vermella i acabar-la
important a Senegal, prenent el lloc al cultiu autòcton de la ceba vermella. A
més, Holanda es tracta també d’una gran importadora de carn de pollastre i ous.
La producció del cacahuet ha estat durant molt de
temps el motor de l’economia senegalesa. Aquest va travessar una important
crisi a causa d’una baixada de producció. La qual va permetre l’augment en
producció de cereals (mill, arròs, plat de moro), fruites, llegums... responent
així a la demanda local que anava en creixent.
Els principals cereals que es cultiven majoritàriament
a Senegal són el mill, el sorgo i el blat de moro. Les regions de producció es
situen al centre (bassin arachidier) i al sud del país (Casamance,
Tambacounda).
El mill es cultiva principalment al centre del país en
les zones cultivables de les regions de kaolack, Louga, Diourbel i Thiès
El sorgo es produït a l’est de la zona cultivable, al
sud dins la regió de kolda, més concretament al departament de Vélingara i dins
la vall del riu Senegal a raó dels hàbits alimentaris de les famílies rurals de
les zones.
El blat de moro, en canvi al ser un cereal amb alta
demanda d’aigua el seu cultiu es situa dins les regions de Tambacunda, Kolda i
Kaolack. De totes maneres, cal recalcar que actualment les importacions de blat
segueixen sent notablement bastant elevades, sobretot pel que fa a
l’alimentació dels animals.
La producció d’arròs de secà es troba dins les regions
de Zinquinchor, Kolda i es pot també arribar a trobar una mica a Tambacounda.
Tot i que es destaca un cert progrés en la producció de l’arròs, cal destacar
que les importacions d’arròs han anat augmentat un 5% progressivament desprès
del 1990.
A Senegal es produeixen les verdures de tipus
europeu de regions templades (col,
enciam, tomàquet, albergínia dolça, mongetes, meló, pastanaga, nap, patata,
ceba... i al mateix temps de tipus africà de regions càlides (Bissap (vermell,
blanc i verd), Gombo, albergínia amarga, moniato, iuca...)
La producció hortícola es concentra principalment dins
la franja costanera de les Niayes (Dakar - Sant Louis) amb més del 60% dels cultius, proporcionant:
ceba, patata, pastanaga, cols, tomàquets, albergínies, enciam, pebrot, i dins la vall del riu Senegal es destaca el cultiu més especialitzat en la producció de
tomàquets industrials, cebes i moniato.
La major part de producció d’hortalisses prové de les
granges familiars, especialment les que es trobem dins les àrees de Niayes i la
regió naturals de Casamance.
En vers la producció de fruita, la major part es troba
a les regions de Casamance i Thies. Destacant com a principals zones
productores, les regions de Zinguinchor i Kolda. Aquestes zones destaquen
especialment en una alta producció de plàtans, cítrics, mango, taronges,
mandarines, papaies, llimones, guaiabes. Després com a segona zona de producció
es troba la regió de Thiès i Dakar, representant així el 10-15% de la producció
nacional, especialitzada en la producció de cítrics i mango. I finalment es
destaca la regió de Tambacounda en la producció del plàtan.
Com bé es pot destacar, l’oferta de fruita es centra
especialment en especies de clima temperat de la zona. I els fruits són
principalment per al mercat local, tot i que cada vegada més van conquerint
espai en les exportacions, destacant el mango.
De totes maneres cal destacar que la importació de
fruita com cítrics, pomes... prové de països d’Europa, sud- Àfrica i Marroc i
pel que fa a fruites tropicals com pinya, coco, mango, plàtans, aquestes son
procedents de Guinea i la Costa d’Ivori.
Els productes de collita que també ocupen un lloc en el
comerç i el consum, aquests es cullen en boscos de la regió de
Casamance: Tamarin, pa de mico (baobab), Madd, Ginjoler, Ditakh
Tot i que destaca certa producció dins la totalitat de
Senegal, la quantitat produïda resulta ser insuficient per poder alimentar a
tot un país, d’aquí que les importacions en aliments de certs països destacant
China i Holanda, segueixen tenint un pes força important.
Actualment però, l’estat lluita per tornar a recuperar
la producció autòctona, facilitant ajuts per a que els productors puguin
avançar i començar així a fer front al mercat exterior
La base de l’alimentació a Senegal es centra
essencialment sobre els cereals (arròs, mill, blat i sègol), les verdures i el
peix. Juntament amb els cacauets i els
fesols.
Pel que fa al peix, hi predomina un alt consum en
Sardina, degut a que es tracta del producte fàcilment accessibles a tot tipus
d’estatus econòmic.
Més limitadament es troba el consum de carn, degut al
seu al valor econòmic associat, és per això, que el seu consum s’acaba limitant
majoritàriament en celebracions, encara que hi ha qui s’ho pot acabar permetre
i en menja amb més freqüència. Destacant com a consum principal el xai (un
consum delimitat per la cultura musulmà), seguit del consum de cabra i
acabant-se ampliant al bou i més actualment als ous i pollastres (on aquest
darrer únicament és consumeix per festes), destacant els darrers productes
carnis introduïts del exterior.
Una altra cosa a destacar de la carn, és que a Senegal
no es preocupen en diferenciar les parts de carns que provenen dels animals.
Per a ells tot acaba sent igual, esmicolant i tallant a tosos iguals les
diferents parts de carn de l’animal, sense diferenciar-les qualitativament.
Això fa que no es pugui gaudir d’un entrecot, d’un bistec... I al mateix el fet
de no diferenciar els talls de carn i fer-los de la mateixa manera fa que no es
pugui gaudir les característiques organolèptiques i sensorials que ens
aportarien les diferents parts de la carn consumida.
Actualment l’arròs es troba com l’aliment base dels
senegalesos. Del qual es destaca un fort consum d’arròs partit, importat dels
subproductes de la transformació de l’arròs d’Àsia (l’origen de la seva
importació recau en els temps de la colonització de Senegal pels francesos, on
els esclaus eren alimentats a base l’arròs partit importat de l’Àsia, i aquesta
importació a mostrat continuïtat fins als temps d’avui), degut a que el consum
de l’arròs sencer (que es produeix a la zona de Casamance) resulta ser bastant
car.
El consum d’arròs, substitueix amb molta força als
cereals locals (mill, blat i sègol) en els àpats de dinar i sopar de la majoria
de senegalesos que viuen a les ciutats i en canvi pel que fa als senegalesos
que viuen als camps destaca també un
consum d’aquest en els hàbits alimentaris del mig dia, encara que el mill
resulta ser la base de l’alimentació en les famílies rurals, ja que disposen de
zones per fer el cultiu. Per tant, els àpats dels sopars ho fan a base d’aquest
cereal. Sent consumit en forma de couscous o de farinetes a bases de farina o
semolina.
L’arròs representa avui dia més del 50% de la
consumició de les famílies en cereals.
Senegal disposa actualment de l’oportunitat per
millorar la qualitat nutricional de l’alimentació, fet pel qual destaca cada cop més la seva implicació
política dins el sector de l’agricultura i la seguretat alimentaria.
Sens dubte el plat per excel·lència al Senegal és “le
riz au poisson”, és a dir, arròs amb peix.
Tot seguit mencionaré alguns dels plats tradicionals:
Le Thiebou
djeune “Ceebu jën”
(És típicament conegut com el Plat Nacional)
(És típicament conegut com el Plat Nacional)
Els
ingredients:
Arròs, peix,
verdures (pastanaga, albergínia dolça, albergínia amarga, col, moniato,
carabassa, patata, pebre sec (negre i vermell), pebrot, ceba verda, ceba
normal,all, julivert, tomàquet concentrat, Tamaran, especies típicament
senegaleses)
Preparació:
Es neteja bé
el peix. Paral·lelament es fa una primera salsa (julivert, all, pebre, sal)amb
l'ajut d'un morter es trinxa bé, i tot seguit s'agafa els troços de peix, es
fan forats amb el diti s'introdueix una mica d'aquesta salsa. Desprès s'agafa
una marmita prou gran i es posa sobre un forn de carbó, on es deixa escalfar
l'oli, un cop l'oli començar a bullir s'afegeix el peix i es deixa fer super bé
(per un costat i desprès per l'altre).
Un cop el peix està ben fet, s'agafa la salsa de tomàquet concentrada i s'afegeix una mica d'aigua, es posa dins la marmita amb el peix, s'acaba afegint més d'aigua (1L) i tot seguit es posen totes les verdures que prèviament hauran estat pelades i netejades.
Mentre es deixen fer les verdures, es torna a fer una altra salsa amb l'ajut del morter. Aquest cop la salsa porta com a ingredients: pebrot fresc vermell, pebre, all, ceba verda, ceba normal i les espècies típiques senegaleses. Desprès aquesta salsa s'acaba afegint dins la marmita. Mes tard, quan les verdures estan ben fetes, es retiren en una safata gran juntament amb el peix.
A continuació, sobre la
marmita es posa un recipient foradat, on es posara l'arròs, i es deixarà que
aquest es faci per vapor (aconseguint una textura compacte i cruixent). Més
tard, l'arròs es barrejarà amb la salsa que es troba a la marmita, deixant
reposant uns pocs minuts fins que l'arròs hagi absorbit tota la salsa.
I
finalment es passa a emplatar.
Netejant el peix |
Peix net, a punt per cuinar |
Un cop l'oli està bullint, s'afegeix el peix |
Peix dins la marmita |
Un cop el peix està ben fet, s'agafa la salsa de tomàquet concentrada i s'afegeix una mica d'aigua, es posa dins la marmita amb el peix, s'acaba afegint més d'aigua (1L) i tot seguit es posen totes les verdures que prèviament hauran estat pelades i netejades.
Tomàquet concentrat |
Afegir aigua al tomàquet |
Un cop les verdures estan netes i pelades es van afegint dins la marmita |
Es deixa un temps per a que les verdures estiguin ben fetes |
Mentre es deixen fer les verdures, es torna a fer una altra salsa amb l'ajut del morter. Aquest cop la salsa porta com a ingredients: pebrot fresc vermell, pebre, all, ceba verda, ceba normal i les espècies típiques senegaleses. Desprès aquesta salsa s'acaba afegint dins la marmita. Mes tard, quan les verdures estan ben fetes, es retiren en una safata gran juntament amb el peix.
Es retira el peix i les verdures en una safata a part |
Es neteja els grans d'arròs amb aigua |
L'arròs està preparat per fer-se al vapor |
Es posa un drap entre la marmita i la cassola, per afavorir que l'arròs es faci millor |
Es comença a emplatar les safates on | tota la família menjarà plegada |
Le domoda
Oli
calent, poses tomàquet concentrat, ceba, aigua, especies, i poses
totes les llegums que tinguis allà dins. Quan les llegums estan cuites, treus
les llegums i les poses a part. per tal de que not estigui liquid poses una
mica de farina i poses una mica de aigua poses un got de farina, i quan queda
com si fos llet, ho afegeixes
Farina si no
tens pots fer farina de mill perquè es força ràpid de
concentrar
Le mafé
es fa amb
arròs blanc que es posa a part. Aleshores es bull la mongeta verda, i desprès
es fa una pasta amb aquesta, que serà la base per preparar la . tot seguit es
posa la pasta amb aigua i quan comença a bullir se li afegeix carn o peix
(depenent de la preferència i disponibilitat) i tot seguit s’afegeixen totes
les especies: piment, pebre, tomàquet, ceba, pastanaga, patata...
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.