Contextualització del barri de Sam-Sam



Primera familiarització amb el barri: UBIQUEM-NOS!!

Per tal de comprendre millor en aquests moments  la nostra ubicació geografia, anirem focalitzant de mica en mica la nostra localització. Per tant, ara partirem d’un dels estats africans que es coneix pel nom de Senegal. Senegal està dividit en 14 regions, cada regió està dividida en províncies i cada província es divideix en districtes. Aquests districtes es divideixen en municipis, i finalment trobem que els municipis estan compostos per pobles o bé barris.



Entre totes les 14 regions que conformen l’estat de Senegal, nosaltres ens trobem exactament en la regió de  Dakar, la qual es tracta de la capital de Senegal, i la seva població actualment es de 3.500.000 habitants. 


Si ens endinsem a conèixer la regió de Dakar podem veure que aquesta compren quatre províncies (Dakar, Pikine, Rufisque i Sébiokotane), entre les quals nosaltres ens situem a Pikine. La província de Pikine compren dos districtes (Pikine i Guédiaway), precisament nosaltres estem al districte de Pikine. Val dir que aquest districte presenta molts municipis, el qual destaquem el mnicipis de Diamagueun Sicap Mbao. Finalment aquest municipi també comprèn un pluralitat de barris entre els quals destaquem  SAM-SAM 1, SAM-SAM 2 i SAM-SAM 3. 

La nostra situació exacta és a SAM-SAM 3, considerat un dels barris que forma part de les barriades més pobres de Dakar, conegudes com Suburbis. 





EMPRENDRE UN FASCINANT VIATGE AL COR DE SAM SAM


Desprès de passar un cert temps on el meu dia a dia es troba únicament a Sam Sam (un barri construït sense pla d’urbanisme, creant-se de forma espontània amb 12000 habitants el qual es troba en ple cor de la zona suburbial de Dakar, formant part de les 34 barriades més pobres al voltant de Dakar, situat  en la ciutat de Pikine (on l’existència dels carrers i carrerons irregulars queda ocultada per les petites dunes de sorres que dificulten el caminar estable i els infants passen llargues estones rebolcant-se i jugant en ella. On l’acumulació de brossa i deixalles és constant per tots els carrers sense trobar en lloc cap cubell per aquestes. On les cases presenten un aspecte de misèria totes elles a mitges de construir, algunes fins i tot semi enderrocades i abandonades amb grans acumulacions de deixalles en el seu interior. On centenars de cables elèctrics van penjant de casa en casa, sabent que en qualsevol moment del dia es pot originar talls de llums i que el temps d’absència d’aquesta pot arribar a ser de gairebé de tot un dia. Pous d’aigües que aparenten tenir un estat casi semi abandonat però que en canvi tenen utilitat per a moltes de les famílies d’allà. Zones on la capa freàtica està al mateix nivell de terra i durant l’estació de pluges aquestes s’inunden formant així aiguamolls d’aigües estancades que acaben esdevenint a aigües putrefactes, les quals han arribat a ocupar gran part del barri i que actualment segueixen estant present, dificultant l’accessibilitat de certs carrers trobant-se actualment afectats per la seva presencia. I acaparant grans extensions de terres, les quals queden ocultes al mateix temps per deixalles i vegetació verda que ha anat agafant terreny al pas del temps i agafant així el rol com abocadors d’escombraries... En definitiva zones d’aigües que en els seus començaments esdevenien altre cop seques per l’evaporació i la filtració d’aquesta, però que actualment la seva presencia pot ser-hi en tot l’any a causa de les aigües de consum familiar que van nodrint durant l’any la capa freàtica, sense poder disposar d’un sistema de clavegueram. Tot aquestes aigües acaben posant en perill la salubritat de les aigües que subministren els diversos pous distribuïts pel barri a la major part de la població)
 
Infants rebolcant-se i jugant en un dels carrerons sorrencs del barri
Acumulació de deixalles just al costat la via del tren
 
Cases a mig construir

Sostres de cases amb condicions extremadament precàries

 
Pou d'aigua

Estat de l'aigua dels pous que té actualment ús domèstic

Pou d'aigua

Carrers que són víctimes de l'estancació d'aigües residuals i putrefactes
Carrers inundats per les aigües residuals que obstaculitzen el pas dels vianants i de la circulació dels vehicles

Tot i les petites i grans mancances que pugui presentar, la gentilesa de la major part de les persones del barri, el tracte familiar que es respira,  provoca que hi hagin més ganes per a que aquest barri pugui tenir l’oportunitat de millorar i avançar per tal de tenir una forma de vida més còmode i més estable. I és per aquest motiu, que puc dir amb seguretat que Sam Sam ha acabat originant-me una estima especial, considerant aquest barri com casa meva i sabent que formarà part de mi per molt de temps. És un barri que no vull acomiadar-me així com així i tampoc penso deixar ocult en l’oblit...




 ELS INFANTS


Els carrers de sorra acaben sent animats i freqüentats per un gran nombre d’infants que volten entre els 5 i 10 anys d’edat, generalment amb els peus nuus, rova vella i plena de sorra, on no importa quina deixa sigui que la seva imaginació serà present per poder construir qualsevol tipus de joguet per tal de poder passar una bona estona de distracció juntament amb la resta d’infants, jugant, empaitant-se...  I joves (que arriben als 16 anys) i que  passen llargues estones parlant, entre d’altres actuacions que poden arribar a ser delictives... Tot això, acaba resultant un fet a destacar i que ens evidencia de la manca d’escolarització d’aquestes generacions.  Per a molts dels infants el carrer acaba sent el seu lloc d’esbarjo,  on arriben a passar llargues hores on molts cops no arriben a ser conscients del risc que arriba a córrer la seva seguretat a causa de la circulació de cotxes i carretes, acabant sent víctimes d’accidents. Fins i tot, et pots arribar a trobar nens amb tant sols 3 anys que es troben sols al carrer sense la presencia de cap adult, jugant sobre muntanyes de sorra sobrant d’alguna obra que està en funcionament.
 
Un petit infant de no més de 3 anyets jugant tot sol amb taula en estat precari




Infants jugant amb una petita joguina feta a base de deixalla

Dos  nenes que juguen en una de les bombes situades dins del carrer per subministrar l'aigua a les llars



 
LES ESCOLES


Actualment l’escolarització a Sam Sam no arriba al 70%. Però, val dir que es troben diverses escoles publiques com privades, per tal de poder donar escolarització a gran part dels nens que hi viuen en ell. De totes maneres,  la presencia d’aquestes escoles no resulta ser suficient per tal de que tots els nens d’allà es puguin escolaritzar. Destacant així, moltes de les famílies que no arriben a poder pagar l’escolarització als seus fills i per tant, encara hi ha un gran numero elevat d’infants de un rangs d’edat bastant divers  que es troben als carrers sense l’oportunitat de poder alfavetitzar-se. Malauradament en moltes de les escoles del barri hi destaca una manca de creativitat i emprenedoria, molts dels docents no tenen el nivell essencial per poder donar una formació als infants, però la manca de recursos fa que les escoles només puguin disposar d’aquest personal. La creativitat es veu limitada en explicar, i resumir textos d’un llibre. Només es centren en memoritzar les coses, però sense poder tenir el privilegi de  comprendre el perquè de moltes coses.

 
Nenes de l'escola de Kalasans jugant al pati a l'hora d'esbarjo
Una de les escoles públiques que es troba amagada pel carrerons del barri


EL TRANSPORT PÚBLIC


En general podríem dir que són poques les persones que poden permetre’s el luxe de gaudir d’un vehicle de transport propi. Aquestes persones, es concentrarien a la capital (Dakar). És per aquest motiu, que majoritàriament es freqüenta l’ús de transport públic. I encara més en les zones més apartades.

La primera sensació que pots presenciar i el primer pensament que pot passar-te pel cap quan agafes per primer cop el transport públic d’allà és el fet de posar en dubte la seva seguretat i estabilitat i preguntar-te si en algun moment et quedaràs amb la porta entre les mans o bé ens tocarà anar empenyent el cotxe per avançar amb el recorregut. I és que la majoria dels transports podríem dir que amb prou feines es sustenenten amb pinces. Tots ells presenten un estat bastant precari, on es pot respirar un aire amb molta historia passada viscuda...
Com a curiositat, la gran majoria dels transports públics estan adornats de molts objectes penjants i adhesius per tot el sostre i el vidre del davant... Aparentat com si acabessin sent cotxes de fires ambulants.


Dins el barri de Sam Sam, trobem dos tipus diferents de transports públics:

 Els clandos, els quals es tracten de cotxes de 4-5 places.  I el preu de desplaçament és fix (de 150CFA) i desprès trobem la “charrete”, es tracten d’un carro de fusta portat per un cavall, aquest no resulta ser tant segur i estable que el Clando. En ella es pot transportar tant  persones com grans sacs d’aliments. Però és cert, que força gent del barri opta per aquest transport ja que resulta ser molt més econòmic, estaríem parlant d’un 75 CFA.
 
Clandos que et porten fins al barri de Thiarroye

Una carreta

Pel que fa als Clandos, trobem dos tipus. Aquests es diferencien per la ruta que duen a terme:
Els primers et porten fins “la Route National” (en aquest cas, el preu és de 150CFA).
Els segons són únicament per anar a la barriada de Thiarroye que es troba just al costat (es triga un10- 15min en cotxe). I per tant, el preu resulta ser una mica més econòmic (125 CFA).

En el cas que es vulgui sortir del barri i fer per tant un recorregut més llarg, aleshores és quan un cop s’arriba a “la Route National”, es té l’opció d’agafar uns altres quatre tipus diferents de transport públic:
Le car rapid (són grocs amb una sanefa molt africana), aquests només fan un únic trajecte. El destí final es a YARAKH, on es troba el gran mercat del peix.

El bus. Hi destaquen un gran número de línies, i cada línia és per un únic barri. Cada línia de bus presenta la seva pròpia línia d’estacionament, les quals son fixes. Per a que ens fem una idea, posarem un exemple: el bus numero58, el seu  recorregut te l’origen a FASSAMBAO i finalitza a SHAM. El preu del viatge es de 300CFA i desprès se li suma un plus de 100CFA en el cas que es vulgui arribar algun poble del costat de  SHAM.

El taxi, el qual no té un recorregut fix, i això comporta a que tampoc hi haurà un preu fix, i per tant, el preu s’haurà de regatejar, fins poder arribar a pactar un preu mitjanament raonable. Però val dir que és molt difícil poder baixar del valor de 1000CFA.

I finalment trobaríem el DAKAR DEM DIK (el nom es en wolof, i vindria a dir, que es tracta del bus que fa anada i tornada a dakar). Aquest transport públic, un part d’ell es troba subvencionat per l’estat, es per això que el preu resulta ser bastant econòmic. Per anar a un poble el bitllet et costa 200francs.





EL MERCAT


A Sam Sam 3 tant sols tenen un mercat, se’l coneix amb el nom de  “le petit marché” però si que és cert, que hi ha moltes dones del barri que es reuneixen i es posen amb les seves taules a vendre les verdures i el peix al carrer, davant de les seves cases. 

El petit mercat del barri de Sam Sam 3, ja farà més de 25 anys que es va construir. Abans de la seva construcció tots aquests venedors i la gent del barri que actualment hi van a comprar, havien de desplaçar-se al gran mercat que es troba a Thiarroye.

Per tal de que els venedors puguin disposar d’un plaça dins el mercat i començar a vendre els seus productes, cada mati han de pagar 100 CFA. Després, hi ha uns altres venedors que disposen de petites paradetes amb coberta pròpia i estan tocant al mateix mercat, els quals ja tenen la plaça fixa i tant sols han de pagar una quantitat mensual per tal de mantenir la seva plaça.

Els venedors comencen la seva jornada laboral a partir de les 07:30-8:00h del matí i finalitzen sobre les 13:30-14h, però per exemple, hi ha d’altres que es passen tot el dia allà. Un cop acabada la jornada laboral, si no s’ha acabat de vendre tots els aliments, el que es fa amb totes les restes de verdures i peix, és conservar-ho per tal de revendre-ho a l’endemà, així, fins que se’ls hi acaba. Les tècniques que utilitzen per conservar el peix es fan amb l’ajut de congeladors que realment no acaben de funcionar massa bé, per no dir que no funcionen. A dins del congelador, hi posen gel per millorar la conservació, després a sobre el gel posen el peix i un altre cop posen gel sobre el peix i ho acaben cobrint amb un sac de tela sintètica. A mesura que la gent va comprant el peix, aquest el van renovant. El peix que es troba sobre la taula sempre està acompanyat de la presencia de mosques, i de tant en tant, per sobre van afegint sal per tal de preservar una mica la textura del peix.
Dins el mercat s’hi venen gran varietat de verdures (com pèsols, mongeta verda, pebrot, albergínia, pastanaga, carbassa... ), arròs, mill, ceba, patates, especies (com vindria a ser el pebre, el piment i l’all)... Tots els aliments que es venen en les diferents paradetes d’aquest mercat, provenen y són cultivats en el mateix país, exactament els cultius d’aquests productes es localitzen a la regió de Thies i de Dakar. D’aquí que per exemple, la quantitat d’aliments que hi ha en cada paradeta és força reduïda.

La metodologia per fixar el preu es basa en el regateig, primer de tot el client proposa un preu de sortida al venedor, en funció del preu que proposa el client, el venedor accepta o bé discuteix el preu cap a l’alça, fins que al final ambdues parts arriben a un acord.

Les taules dels venedors estan fetes de restes de plaques metàl·liques oxidades amb un suport de fusta que es pot veure que ja esta força atrotinada. Aquestes taules les fan els petits d’artesania que es troben en el barri aquestes es fan per encàrrec o bé les compren directament.

Com a valoració personal, aquest mercat presenta unes condicions precàries i dona la sensació que quan menys t’ho esperis es pugui acabar caient pel mal estat que presenta en aquests moments. Només presenta un sostre força alt fet de ciment i recolzat per columnes força finetes. El terra es força irregular, de terra. No tota la superfície es troba ocupada per les paradetes, tant sols la meitat i fins i tots podríem dir que únicament una quarta part. Per poder entrar a l’interior has de passar un petit mur, i s’han fet com una petita escaleta amb sac per facilitar l’entrada. Per tant, veient les condicions d’aquest mercat vaig interessar-me per si realment els venedors estan contentes amb el seu mercat, i realment si que estan contents amb el mercat que tenen. Els venedors prefereixen aquest mercat que no pas un altre pel simple fet que aquí poden tenir una bona plaça per vendre. En resum, la comoditat en tema higiene e instal·lacions sembla que no es la cosa que més els hi importi, en aquests moments mentre puguin optar un lloc amb plaça sembla que la resta no es cap problema.




LES BOTIGUES


Les botigues que ens trobem al barri son molt senzilles, i totes elles presenten una distribució molt semblant. Aquestes són molt fosques ja que no disposen de llum. Les parets són de ciment. Quan entres hi ha una reixa metàl·lica d’aspecte rovellat que va del terra fins al sostre. Aquesta reixa separa el botiguer del comprador i destaca una petita obertura just on es troba la taula del botiguer,  per tal de que pugui donar el que es compra i que el client pugui pagar. Normalment en aquestes botiguetes es sol comprar: caramels, pa, galetes, llet en pols, sobres de sabó, begudes, alguna que d’altra pasteta dolça, iogurt líquid en bossetes, pots carregar  el telèfon mòbil...

És curiós,  però el barri està ple de molts tallers de costura. En un únic carrer et pots arribar a trobar mínim 10 petits locals de costura, on molts d’elles les persones treballen en condicions precàries. Com a cosa a destacar, en molts d’ells et pots trobar que treballen homes i fins i tot nois joves els quals es molt probable que molts d’ells no estan escolaritzats o bé s’han vist obligats a deixar els estudis per ajudar a aportar diners a casa.






LES CASES



La majoria de les cases presenten unes condiciones molt senzilles i rudimentàries. Normalment els espais coberts estan conformats per diferents saltes, on es troben els matalassos i els llits. En moltes d’elles és típic que el mateix dormitori, puguin rebre als coneguts i els facin acomodar-se i asseure’s en el mateix llit on desprès dormiran. Hi ha cases que es poden permetre més detalls i disposen d’una sala per xerrar amb butaques i algunes de les famílies fins i tot disposen d’un aparell de televisió. Però aquestes són famílies del barri que tenen un nivell de vida mitjanament bo. Les cuines es troben en els patis,  allà tenen les cassoles i els estris basics per cuinar. I quan arriba el moment dels àpats es posen al pati amb el forn de carbó i les marmites per cuinar. Per rentar les vaixelles  disposen de dos cubells grans que també estan al pati (un és per treure el menjar incrustat i la brutícia i l’altre és per esbandir). I quan s’acaba es surt del pati per anar a abocar l’aigua al carrer.
 La major part de les famílies, en  els espais coberts no disposen de llum, així que a mesura que el sol es pon, aquests es van quedant més foscos i per tant, les famílies disposen de petites llums elèctriques o be d’espelmes per poder enlluernar les sales


Pati d'una casa, on es deixen tots els estris de cuina



LES FAMILIES DEL BARRI


El barri de Sam Sam III, està constituït per 1200 families organitzades com associació de famílies de forma legal, gràcies al pla de reestructuració portat pel Ministeri d’Urbanisme. On cada família, ha pagar durant uns anys una cotització mensual que els hi ha permès esdevenir com a propietàries dels habitatges de forma legalitzada.
La gran part de les famílies del barri viuen en lloguers, per tant, una de les seves màximes prioritats es pagar el lloguer. Encara que els lloguers no resulten ser molt cars (Els preus ronden entre 15000 i 40000 F, sense comptar l’aigua i la llum), moltes d’aquestes famílies s’acaben endeutant i han d’acabar abandonant les seves llars en busca d’una altra que resulti ser més econòmica ubicada en un altre barri.

L’atur supera el 60% de la població activa i l’analfabetisme no arriba a baixar del 70% en dones i del 50% en homes.
La forma d’obtenir el menjar en les llars pot ser a partir d’un membre de la família qui treballa o bé de gent propera.

En el barri, també destaca molt una forma de vida que la podríem definir com compra-venta. Resulta que  hi han moltes mares de família que per tal de poder aportar diners a la casa el que fan és anar a comprar al mercat de Thiarroye i desprès ho revenen altre cop. D’aquesta manera, aquesta forma de compra-venta permet que els pocs diners que es guanyen al final del dia  puguin comprar el menjar dels àpats que hauran de preparar a la família i al mateix temps poder tornar a comprar menjar per revendre’l a l’endemà.
El funcionament d’aquest petit comerç que porten aquestes mares, no permet la possibilitat d’estalviar.
Mare que te una paradeta davant la seva casa. Està venent menjar per desprès alimentar a la seva familia




La major part de les famílies del barri viuen al dia, assegurant-se el menjar diari. Es tracta de poder obtenir sacs d’arròs d’entre 25-50 Kg i també ampolles d’oli d’ente 5-10L per tal de poder passar el mes (aquests dos productes alimentaris vindrien a ser el fonament essencial de l’alimentació dins el barri).  Desprès, les famílies que s’ho poden permetre aleshores compren Sardines (conegudes com YABOY) o peix sec. Aquests dos tipus de peixos, resulten ser bastant econòmics i més assequibles per poder-ne menjar. Pel que fa al consum de carn, es compren resten puntuals de l’animal com vindria a ser un tros de cua... Això es deu a que resulta ser molt més car, i en cas de que es vulgui comprar trossos de carn més magre, aleshores s’acaba comprant els dies de festa.
Com a cosa a destacar podríem dir que les despeses en alimentació acabarien voltant al 50000 F per més (amb aquestes despeses les famílies es podrien assegurar únicament dos àpats diaris)

Malauradament, hi ha famílies que només poden assegurar el dinar del migdia.  I això fa que no es puguin permetre els àpats de l’esmorzar ni del sopar. I com a conseqüència, aquest fet comporta a que s’origini una disgregació familiar, on cadascú s’ha d’espavilar en buscar el seu aliment en cas que vulgui menjar. 

I ara us preguntareu? Aleshores si viuen al dia, ja que el salari és el just... el terme estalvi se’l poden permetre? Dons bé, podríem dir que l’estalvi es una cosa que no existeix, però en canvi, si que existeix una forma d’estalvi, coneguda com “Tontines”. Es tractaria dons, d’un grup de 12 persones on cada mes un fa de tresorer, on finalment una persona acabarà cotitzant 10000francs al mes. Es tracta, de triar a sort qui serà la persona que aquell mes s’emportarà els diners. Val dir que aquest sistema d’estalvi funciona bastant. D’aquesta manera, amb aquest sistema es permet a la persona que se’n beneficia poder pagar les despeses extraordinàries com vindrien a ser roba, electrodomèstics (neveres), escolarització dels fills, entre d’altres...

Abans, es freqüentava molt el “demanar especies” entre les famílies, però ara cop resulta ser que es veu molt menys. Probablement perquè no es vol donar la imatge de família pobre i que no pot arribar a fi de mes.
És cert que hi regna una gran dependència cap a les altres persones per demanar. I és aleshores quan et trobes que hi han famílies que no es poden permetre escolaritzar als seus infants (els quals molts d’ells no arriben als 7 anys) i els obliguen a estar al carrer demanant diners a la resta de persones. 

Pel que fa als salaris de les famílies, és molt difícil poder arribar a accedir a tal informació. Es fa difícil poder entrar a les cases i conèixer el seu sou i l’economia en cada una d’elles  (No és una cosa per la qual les famílies t’obriran les portes). I es que per poder conèixer l’estat econòmic familiar, els escolapis del barri ja gasten prous esforços per poder accedir a tal informació a través dels infants i poder així arribar a ajudar a les famílies qui més ho necessiten. 

Tot i l’existent manca d’accessibilitat a l’ informació salarial,  l’any 1998 es va fer un estudi per poder constatar l’índex de pobresa present en aquest barri:
15,9% des famílies tenen un salari inferior a 45.000 CFA. F / mes
25%, entre 45 000 i 70 000 CFA.
22,7%, passant de 70.000 a 90.000 CFA.
19,4%, passant de 90.000 a 125.000 francs CFA.
17% més de 135 000 CFA. 

De totes maneres, val dir que el salari acaba oscil·lant molt i el resum de tot es que les famílies acaben guanyant una misèria.
Posant un exemple, saben que es guanyen 30000CFA al mes i la majoria d’aquest salari s’acaba consumint en transport, desprès es molt difícil poder pagar-se la vivenda i l’alimentació.

Dins dels salaris, les úniques persones que podríem considerar que tindrien un salari mitjanament digne, serien tots els que treballen com a fontaners, fusters ja que ells son els que fixen el preu. Però de totes maneres el salari que guanyen no els ajuda a ensortir-se’n d’aquesta pobresa més aviat els ajuda a poder sobreviure d’ella.

En definitiva, actualment podríem considerar que el sistema econòmic existent resulta ser de pura subsistència. On els petits comerços i petits oficis com el de costura, intenten poder salvar el dia a dia de moltes de les famílies. 

És que pots produir i ser competitiu? Actualment hi ha manca de creativitat i emprenedoria. Però això bàsicament s’adquireix si hi ha existència d’accessibilitat a poder conèixer noves coses. Malauradament dins el barri es respira molta tradició, i per tant, el canvi resulta ser molt costos. La manca de creativitat resulta ser tan forta que en el cas que hi pugui haver qualsevol tipus de novetat, de cop hi volta tothom es posarà a fer la mateixa cosa fins que arriba a tal punt on l’acció que s’ha dut a terme es queda estancada. Un exemple serien els locals de cabines telefòniques, tothom es va posar a obrir locals, i al final moltes van haver de tancar degut al gran excedent d'aquestes...

Poques són les dones en el barri que puguin optar per un treball a part de fer-se càrrec de la casa i totes les fenies que comporta aquesta. Però de les poques que es poden permetre petites feines es troben les que van per les cases a fer la bogada (sobretot es freqüenta molt anar a les cases de famílies benestants de Dakar a fer la bogada) i es poden arribar a cobrar entre 40000,60000 CFA al mes.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.